diumenge, 3 d’abril del 2016

Ful·lerens

Vam parlar en una publicació anterior de les formes al·lotròpiques del carboni més comuns: diamant i grafit. Però existeixen altres formes molt interessants a nivell industrial: els ful·lerens.

Els ful·lerens van ser descoberts fa poc (l'any 1985), i són molt populars entre els químics, ja que presenten estructures molt interessants (esferes, elipsoides o cilindres) i son útils per a la síntesi de nous compostos. Els ful·lerens esfèrics solen tenir el nom de buckyesferes i els cilíndrics, el de nanotubs.

Animació d'un nanotub en rotació que mostra la seva estructura en 3D (font)

El primer ful·lerè descobert va ser el C60, d'estructura esfèrica idèntica a la d'un baló de futbol (20 hexàgons i 12 pentàgons amb àtoms de carboni en els vèrtexs).
Animació d'un ful·leré C60 (font

Les propietats d'aquestes estructures són àmpliament estudiades en biomedicina, química i nanotecnologia. Són pràcticament inerts i alguns poden solubilitzar-se en dissolvents orgànics. El camp de la medicina els usen com a bastida per fixar antibiòtics i altres medicaments, permetent així transportar-los i lliurar-los amb major eficàcia i especificitat. En química són de gran utilitat com catalitzadors i suport per adsorbents i filtres. I en nanotecnologia s'estudien com a superconductors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada