dimarts, 29 de març del 2016

Electrons al pati de l'escola (l'enllaç metàl·lic)

Com hem estat veient en altres posts d'aquest bloc, algunes característiques de les substàncies es poden explicar amb el tipus d'enllaç. La conductivitat elèctrica dels metalls és una d'aquestes característiques.

Els àtoms de substàncies metàl·liques tenen deficiència electrònica a la seua capa de valència, es a dir, tenen pocs electrons. A més a més, aquests electrons no són atrets pel nucli amb massa eficiència degut als electrons més interns que bloquegen la càrrega del nucli. 

Per afavorir la interacció entre àtoms metàl·lics, aquests es distribueixen en una xarxa geomètrica i es desprenen dels seus electrons de valència. Açò els converteix en cations formals, però no cedeixen els electrons a altres àtoms, sinó que aquests són compartits per tots els àtoms de la xarxa.

Representaciò d'àtoms metàl·lics amb electons lliures (font)



D'aquesta manera, els àtoms encara tenen els seus electrons sense cedir-los, però no pertanyen a cap àtom en particular i poden moure's lliurement dins la xarxa. Aquesta llibertat de moviment permet que els electrons reaccionen quan una càrrega elèctrica es aplicada a un objecte metàl·lic. Quan açò ocurreix, els electons es mouen i condueixen l'electricitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada