dilluns, 4 d’abril del 2016

Molècules complexes

Existeixen una gran varietat de compostos químics amb diferents propietats, estructures i estabilitats. Fins ara, sols hem vist molècules més o menys simples, però hi ha moltíssimes molècules de gran complexitat.

Dins d'aquestes molècules es troben els compostos orgànics o biomolècules, que son aquells basats en el carboni. Parlarem de la química del carboni en una futura unitat, però és interesant estudiar alguna d'aquestes molècules des del punt de vista de l'enllaç químic.

Sense anar-nos-en a macromolècules com l'ADN o proteïnes, podem veure part de la seua complexitat. Per exemple, si observem un àcid gras, veurem que té una cadena llarga formada per enllaços C-C i C-H, sense polaritat e insoluble en aigua. Quan observem l'extrem àcid de la molècula apareixen enllaços C-O i O-H que presenten una elevada polaritat i que, fins i tot, poden ionitzar-se i formar sals iòniques.
 
Estructura de l'àcid gras lauric (fatty acid en anglés, font)

Sense aprofundir massa en aquest punt, està clar que es fàcil analitzar un únic enllaç aïllat i dir tipus i propietats. Però quan trobem molècules amb desenes, centenars, o tal volta, millars d'enllaços, es requereix un estudi més complex per determinar la naturalesa de les mateixes. A més a més, les molècules poden presentar comportaments distints depenent de l'entorn al que les someten.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada